Cine poate ajuta?

Copiii cu tulburări de creștere vor  avea nevoie de o mare varietate de tratamente în fiecare stadiu al bolii și va trebui să fie consultați de diverși terapeuți pentru a fi ajutați.

Poate fi destul de greu să țineți minte cine o să facă și ce anume, pentru copilul dumneavoastră. Mai jos este o listă de specialiști și tipul de tratament pe care aceștia îl pot oferi.

Ce tipuri de doctori și terapeuți vă pot ajuta?

Prima persoană care ar trebui să evalueze creșterea copilului dumneavoastră este medicul de familie sau un medic generalist.

El va face o evaluare inițială pentru a afla dacă există tulburări în ceea ce privește dezvoltarea copilului dumneavoastră.

Dacă doctorul decide că copilul necesită mai multe teste, el vă va recomanda un specialist care de obicei este un pediatru, un doctor specializat în sănătatea copiilor. Atunci când copilului dumneavoastră i se stabilește un diagnostic, va fi trimis la un specialist.

Secțiunea următoare vă va explica ce face fiecare specialist, într-o evaluare tipică. Acesta este un ghid general, iar experiența reală poate varia de la caz la caz.

Medicul Generalist

Acesta este medicul de familie și este persoana pe care ați vizitat-o pentru prima dată referitor la deficitul de creștere al copilului dumneavoastră. El va face o evaluare inițială pentru a vedea dacă este nevoie de investigații mai amănunțite.

Medicul de familie va decide dacă va monitoriza copilul sau vă va recomanda un specialist pentru mai multe teste.

Chiar și atunci când copilul dumneavoastră a fost văzut de alți terapeuți sau de pediatru, medicul de familie trebuie ținut la curent cu dezvoltarea copilului dumneavoastră. El ar trebui să vadă toate rezultatele testelor și să rămână un punct principal de contact pentru dumneavoastră dacă aveți alte întrebări sau dubii în privința tratamentului copilului.

Ar trebui sa vă vedeți cu medicul de familie dacă apar noi simptome sau dacă oricare dintre simptome devin problematice.

Pediatru sau alt medic specialist

Un pediatru este un doctor specializat în îngrijirea sugarilor, copiilor mici și adolescenți (în general până la vârsta de 18 ani). Pediatrul este de obicei prima persoană la care copilul dumneavoastră este trimis și va fi probabil doctorul principal pe durata investigațiilor și tratamentului. El va evalua copilul dumneavoastră și va decide ce tipuri de teste să efectueze.

Mulți pediatri pot fi specialiști care s-au axat pe o anumită boală, și sunt cunoscuți după numele specialității –de exemplu : endocrinolog (anomalii ale hormonilor și tulburări metabolice),  neo-natolog (tratamentul neonatal), cardiolog (boli ale inimii),  nefrolog (boli ale rinichiului), alergolog (alergii).

Dupa ce copilul dumneavoastră a fost diagnosticat, pediatrul va discuta cu dumneavoastră despre tipurile de tratament valabile și vă va ajuta să decideți ce puteți face.

Probabil vă veți vedea cu pediatrul dumneavoastră de câteva ori pe lună în așa fel încât să monitorizeze progresul copilului dumneavoastră.

Farmacist Un farmacist este un expert în medicamente. Vă poate raspunde la toate întrebările despre medicamentele pe care copilul dumneavoastră le ia, precum și despre efectele secundare ale acestora. De asemenea, oferă și sfaturi generale de sănătate pentru copilul dumneavoastră.
Specialistul în fizioterapie Specialistul în fizioterapie vă va ajuta copilul să depășească problemele de mișcare, balans sau postură. Va ajuta la îmbunătățirea forței și contractilității mușchilor. Copiii cu tulburări de creștere în general sunt supuși durerilor; un fizioterapeut poate să învețe copilul cum să se ferească de durerea articulară și cum să facă față durerii în general.
Terapeut ocupațional Terapeutul ocupațional lucrează cu copilul dumneavoastră pentru a-l ajuta să trăiască independent. Îl va învăța pe copil cum să efectueze activitățile de zi-cu-zi  și cum să se folosească de tot felul de ‘ajutoare’ din jurul lui. De exemplu, tabureți speciali și perne pentru școală sau acasă. Copilul va fi sfătuit cum să folosească în mod optim aceste ajutoare. 
Nutriționist

Un nutriționist se va asigura că dieta copilului dumneavoastră este echilibrată și optimă pentru a favoriza creșterea.

Nutriționistul este implicat în tratament atunci când există probleme digestive care cauzează tulburări de creștere, cum ar fi boala celiacă.

Un nutriționist poate să vă ajute copilul dacă este sau devine obez, oferindu-i diete echilibrate, potrivite pentru copii.

Psiholog sau psihoterapeut

Un psiholog sau un psihoterapeut poate să ajute copilul să facă față bolii.

Este normal ca un copil cu tulburări de creștere sa fie furios, speriat sau trist în legătură cu ce se petrece cu el

Dacă emoțiile nu sunt discutate și sunt interiorizate, pot genera stări grave cum ar fi depresia.

Psihoterapia poate oferi soluții practice care ajută copilul în situații reale pe care el le consideră greu de depășit  sau chiar înspăimântătoare.  Vorbind cu psihoterapeutul, copilul poate să se simtă mai puternic și capabil să facă față greutăților.

Și părinții pot avea nevoie de susținerea unui psiholog sau psihoterapeut care să-i ajute să facă față acestei situații.

Reumatolog

Un reumatolog este un doctor specializat în probleme articulare. El va evalua modul în care se dezvoltă articulațiile și va prescrie medicamente pentru combaterea durerilor articulare.

Copilul dumneavoastră va vedea și alți terapeuți în funcție de starea lui. De exemplu, dacă un copil are nevoie de o operație acesta va fi recomandat unui chirurg ortoped.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre tipurile de terapeuți care vor fi implicați în îngrijirea copilului dumneavoastră, vă rugăm contactați un pediatru.

Ce este important de reținut atunci când discutați cu un medic specialist

Aici sunt câteva sfaturi practice pentru a va ajuta în viitoarele discuții cu medicii specialiști:

  • Luați notițe: Acestea vă vor ajuta să rețineți informațiile date de specialiștii în sănătate care vă vor vedea copilul. Puteți lua aceste notițe pe foaie sau puteți întreba dacă se poate înregistra acea consultație pe telefonul dumneavoastră, pentru ca atunci când vă întoarceți să puneți alte întrebări/să vă reîmprospătați memoria. Țineți aceste notițe într-un singur loc pentru a avea acces mai ușor la ele.
  • Puneți întrebări: Dacă nu înțelegeți ceva, rugați respectuos doctorul sau terapeutul să vă explice –ei vă vor aprecia onestitatea.
  • Cereți referințe: Dacă vi se recomandă un alt terapeut sau specialist, întrebați numele lor și cât va dura până la urmatoarea întâlnire cu acesta.
  • Follow up: Să nu ezitați să vizitați medicul specialist sau medicul de familie dacă nu aveți vești în legatură cu rezultatele sau întâlnirile care se aproprie de termen.
  • Pregătiți-vă pentru vizită: Întrebați ce se va întampla la următoarea întâlnire și cum vă puteți pregăti pentru aceasta.
  • Cereți ajutor: Întrebați dacă există site-uri bune, surse de informații sau grupuri de pacienți care ar putea fi folositoare pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.

Rate this content

No votes yet

Feedback Form