Evaluarea creșterii

De la naștere, înălțimea copilului va fi înregistrată în așa fel încât creșterea să poată fi monitorizată. Aceste măsurători sunt, în general, înregistrate pe un grafic de creștere.

Uneori poate fi greu de spus dacă copilul dumneavoastră crește bine și în ce ritm (cu ce viteză). Din moment ce sunteți cu el tot timpul, micile modificări în înălțime și dezvoltare nu sunt întotdeauna ușor de observat. Nici după dimensiunile hainelor nu vă puteți ghida, întrucât acestea pot varia considerabil, astfel încât cel mai bun mod de a monitoriza creșterea este măsurarea înălțimii și înregistrarea ei folosind o diagramă de creștere.

Measuring growth

Cum se măsoară înălțimea copilului

1. Găsiți un perete plat fără nici o denivelare sau pantă evidentă. Alegeți o zonă în care podeaua este liberă.

2. Scoateți pantofii copilului și hainele voluminoase (de exemplu paltoane). eliminați din păr clipsuri sau banderole și desfaceți orice împletitură. Toate acestea trebuie făcute astfel încât copilul să poată sta cu spatele lipit de perete.

3. Cereți copilului dumneavoastră să stea cu picioarele lipite și cu călcâiele atingând peretele.

4. Asigurați-vă că picioarele copilului sunt drepte, brațele sunt pe lângă corp, iar umerii sunt la același nivel.

5. Cereți-le să se uite drept înainte.

6. Așezați o riglă la un unghi drept deasupra capului, și coborâți-o până când atinge creștetul capului.

7. Faceți un marcaj în locul în care rigla întâlnește peretele. Apoi, utilizați o ruletă pentru a măsura lungimea de la podea până la marcaj.

Bebelușii sunt, în general, măsurați culcat pe o suprafață plană. Personalul medical va măsura periodic și va înregistra înălțimea și dezvoltarea copilului dumneavoastră pentru a vedea  în ce stadiu de creștere este. Medicul dumneavoastră sau asistenta v-ar putea înmâna un grafic de dezvoltare și un grafic de greutate pentru copil, astfel încât să puteți observa cum se dezvoltă.

Puteți descărca în format PDF lista de verificare aici.

Graficele de creștere

După ce ați măsurat înălțimea copilului, este bine să păstrați o evidență, astfel încât să puteți vedea cum evoluează în timp. Copiii cresc în ritmuri diferite și păstrarea unui jurnal asupra ritmului în care crește în înălțime vă va ajuta să observați orice salt de creștere pe care îl face.

Diagramele de creștere pre-imprimate prezintă o serie de înălțimi care vă vor ajuta să vă orientați în ce privește înălțimea copilului dumneavoastră, pe scală, comparativ cu înălțimea "medie" a altor copii din grupul lui de vârstă.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a descărca graficul de creștere potrivit pentru copilul dumneavoastră, publicat de Organizația Mondială a Sănătății:

Fete

Băieți

Aceste grafice de creștere a copilului se bazează pe măsurătorile copiilor din Africa, Asia, Europa, America de Nord și de Sud și arată că toți copiii (indiferent de rasă) se pot dezvolta la fel de bine.

Un grafic de creștere are vârsta în partea orizontală și înălțimea pe verticală. Puteți vedea că pe masură ce un copil înaintează în vârsta, și înălțimea crește de asemenea. Există diagrame diferite pentru băieți și fete și pentru bebeluși și copiii mici, așa că asigurați-vă că utilizați tipul corect de grafic.

Când cunoașteți înălțimea copilului dumneavoastră, puteți afla pur și simplu ce înălțime corespunde  vârstei de-a lungul graficului și puteți compara această valoare cu înălțimea copilului. Marcați un punct pe grafic în locul în care cele două valori se intersectează.

Exemplu de grafic de creștere pentru băieții în vârstă de 5-19 ani. Procentajul reflectă procentul de copii care sunt cuprinși pe o curbă de creștere. Graficul de creștere adaptat de Organizația Mondială a Sănătății: Înălțime-pentru-vârstă BĂIEȚI, 2007.

Când coroborați înălțimea copilului dumneavoastră cu vârsta sa, puteți observa în ce măsură se apropie de înălțimea medie pentru vârsta lui. Graficul arată curbele de creștere pentru înălțime medie (50%) și curbele de creștere pe fiecare parte (3, 15, 85 și 97).Curba de creștere a majorității copiilor este, de obicei între liniile 15 și 85.

Deoarece copiii tind să crească în salturi la momente diferite, în primii ani, ați putea vedea cum copilul dumneavoastră se încadrează temporar în afara intervalului "normal". Acest lucru se poate întâmpla, așa că nu vă faceți prea multe griji despre asta. Dacă observați că după câteva luni, copilul este încă în afara intervalului "normal", ar fi o idee bună să consultați medicul.

Pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru o vizită la medicul dumneavoastrăam întocmit o listă de întrebări utile pe care să le puneți, precum și o lista a întrebărilor care e probabil că vi se vor adresa.

Există teste pe care medicul dumneavoastră le poate efectua pentru a afla dacă copilul are probleme cu creșterea. Dacă sunteți îngrijorat în ce privește înălțimea sau ritmul de creștere al copilului dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.

Înălțimea este doar una din măsurătorile care evaluează dezvoltarea fizică a copilului. Alte tipuri de măsurători de creștere includ: greutatea, circumferința capului și indicele de masă corporală (IMC). Acestea pot fi, de asemenea, înregistrate de către personalul medical în diferite stadii de dezvoltare a copilului, pentru a se asigura că se dezvoltă în mod corespunzător.

Rate this content

Average: 5 (1 vote)

Feedback Form