Hormonii, glandele și creșterea

Multe tulburări de creștere secundare sunt cauzate de probleme ale sistemului hormonal (endocrin). Sistemul endocrin este compus dintr-un număr de glande care secretă hormoni.

Glandele și hormonii pe care îi eliberează, reglează multe procese din organism; de la creștere, la pubertate, metabolism și reproducere, hormonii joacă un rol în aproape tot ceea ce facem.

Glandele implicate în procesul de creștere sunt:

 •  Glanda pituitară - conectată la hipotalamus - aceasta este cunoscută ca o "glanda maestru" și este responsabilă pentru eliberarea și controlul unui număr de hormoni.
 •  Glanda tiroidă - situat la baza gâtului. Hormonii tiroidieni sunt tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Acești hormoni reglează metabolismul în organism și sprijină activitatea hormonului de creștere, care nu poate  funcționa fără tiroxină.
 •  Glandele suprarenale - Există două glande suprarenale, câte una deasupra fiecarui rinichi. Glandele suprarenale produc mai mulți hormoni, inclusiv cortizol. Cortizolul joacă un important rol în metabolism: susține  conversia proteinelor ​​și grăsimilor în glucoză. De asemenea, cortizolul inhibă creșterea.
 •  Glanda pineală - Se găsește la baza creierului, produce hormonul numit melatonină, care este implicat în reglarea somnului.
 •  Thymus - Această glandă se găsește în piept, chiar în spatele sternului, între plămâni. Ea secretă hormoni care sunt importanți în timpul pubertății și în dezvoltarea sistemului imunitar.
 •  Testicolele - Acestea se găsesc la bărbați în acea parte a corpului numită scrot – o mică "pungă" situată chiar sub penis. Cele două testicole produc testosteron, hormonul sexual, important pentru producerea  spermei, dezvoltarea oaselor și mușchilor, precum și a caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi părul facial și de pe corp.
 •  Ovarele - Acestea sunt prezente la femei și produc nu numai hormoni sexuali, dar și ovocite. Aceste glande produc atât estrogen cât și progesteron, care sunt implicați în dezvoltarea sânilor la persoanele de sex  feminin, în distribuția grăsimii pe șolduri și picioare, precum și în dezvoltarea organelor de reproducere și fertilitate în ansamblu.

Glanda Hipofiză: "glanda maestru"

Hipofiza este, de asemenea, cunoscuta sub numele de "glanda maestru". Aceasta este situată chiar în spatele nasului și este responsabilă de producerea unui număr de hormoni implicați în creștere. Aceasta reglează, de asemenea, funcția altor glande (suprarenale, tiroida, testicole și ovare), dintre care unele sunt implicate direct sau indirect în procesele de creștere. Glanda pituitară este în mare parte controlată de hipotalamus, care este o parte a creierului implicată în controlul nervilor și hormonilor din întreg organismul.

Hormonii secretați de glanda pituitară sunt:

 •  hormonul de creștere: reglează procesele de creștere
 •  hormonului luteinizant (LH): un tip de hormon sexual, eliberat în timpul pubertății (și nu numai). În aceasta perioadă are loc dezvoltarea organelor sexuale. Hormonii sexuali determină un salt de creștere în timpul  pubertății.
 •  hormon foliculostimulant (FSH): Un tip de hormon sexual. Eliberat în timpul pubertății (și nu numai). Acest hormon determină dezvoltarea organelor sexuale. Hormonii sexuali determină un salt de creștere în timpul  pubertății.
 •  hormonul de stimulare a Tiroxinei (TSH): stimuleaza glanda tiroidă pentru a produce tiroxina.
 •  hormonul adrenocorticotrop (ACTH): stimuleaza glandele suprarenale să producă cortizol.

Bolile care afectează glanda pituitară, hipotalamusul și unele din glandele menționate mai sus pot cauza  probleme de creștere.

Rate this content

Average: 4.5 (2 votes)

Feedback Form