Despre creștere

Cum funcționează mecanismul de creștere

Creșterea este un proces complicat. Cea mai mare parte din creșterea în înălțime se realizează datorită creșterii oaselor. Aceasta se produce atunci când oasele corpului sunt stimulate de substanțe (de tipul hormonilor) provocând creșterea în lungime.

Această secțiune vă explică în ce fel și când apare creșterea în lungime.

Dezvoltarea oaselor

Când se nasc copiii, multe din oasele lor sunt cartilaginoase. Acestea sunt oase moi și flexibile. La adulți, cartilajele sunt încă prezente la nas și urechi, dar în restul corpului sunt înlocuite de oase.

Pe măsură ce copiii cresc, oasele lor devin mai lungi și se transformă din cartilaje în oase adevărate, care sunt mult mai rezistente. Oasele cresc de la capătul osului către o zonă numită cartilaj de creștere.

Cartilajele de creștere sunt prezente la oasele lungi, de ex. oasele coapsei (femur) și tibie (tibia). Acestea sunt  bucăți de cartilaj în formă de disc. Pe masură ce cartilajul se maturizează, celulele numite osteoblaste se dezvoltă odată cu ele. Osteoblastele ajută la producerea noului os, astfel încât osul devine mai lung.

După ce copilul încetează să mai crească( de obicei în adolescența târzie), cartilajele de creștere se calcifică, ceea ce înseamnă că acestea devin mai subțiri și eventual se închid. Dupa acest moment, creșterea oaselor nu mai e posibilă.

Factori care influențează creșterea

Sunt unii factori care influențează activitatea cartilajelor de creștere. Aceștia pot fi :

Factorii de creștere

Factorii de creștere sunt substanțe secretate în organism. În special ficatul produce cantități mari de factori de creștere, care sunt purtați de fluxul de sânge acolo unde este nevoie.

Factorii de creștere ajută celulele să crească și să se maturizeze, aceste procese fiind cunoscute sub numele de proliferare celulară și diferențiere. Factorii de creștere sunt eliberați de către țesutul conjunctiv și oase, ajutând oasele să crească.

Hormonii

Hormonii sunt mesageri chimici care produc în general efecte lente, graduale în organism. Ei controlează diferite funcții, una din ele fiind creșterea. Aceștia sunt secretați de către organele interne numite glande.

Unii hormoni acționează direct pe cartilajele de creștere în sine, în timp ce alții stimulează producerea de factori de creștere, care, la rândul lor, acționează pe cartilajele de creștere. Exemplele includ:

  •  Tiroxina - produsă de glanda tiroidă, reglează metabolismul proteic, lipidic, și metabolismul glucidelor, precum și activitatea hormonului de creștere. Cu cât este mai puțină tiroxina în sânge, cu atât creșterea este mai lentă.
  •  Hormonul de creștere (de asemenea cunoscut sub numele de somatotropină) - Foarte important pentru creștere. De la a șasea lună de viață până la pubertate, hormonul de creștere are cel mai mare impact asupra creșterii. Este produs de o glandă din creier cunoscut sub numele de glanda pituitară. Hormonul de creștere stimulează sinteza factorilor de creștere, care la rândul lor determină multiplicarea celulelor cartilajului de creștere și transformarea lor în țesut osos. De asemenea, ajută  la arderea grăsimilor, stimulează dezvoltarea mușchilor și consolidează activitatea inimii. De asemenea, poate juca un rol în starea emoțională.
  •  Hormonii sexuali - joacă un rol foarte important în timpul pubertății și pot determină saltul de creștere. Hormonii sexuali stimulează producția de hormon de creștere și activitatea cartilajelor de creștere. De asemenea, ajută la transformarea cartilajului în țesut osos și stimuleaza maturarea osoasă.

Creșterea este un proces complex, care implică interacțiunea mai multor factori de creștere și hormoni. Aceștia lucrează împreună, în primul rând prin promovarea creșterii oaselor, apoi prin promovarea maturării osoase și în cele din urmă prin închiderea cartilajelor de creștere atunci când creșterea este finalizată.

Utilizați linkurile de mai jos pentru a afla mai multe despre:

Rate this content

Average: 3.7 (3 votes)

Feedback Form