Respectul de sine

Self-esteem for patients of growth disorders

O imagine bună despre sine este un factor foarte important pentru viitorul unui copil cu o viață fericită și de succes.

Stima de sine pentru pacienții cu tulburări de creștere: Copiii cu tulburări de creștere au un respect de sine foarte scăzut. Ei se pot simți stânjeniți, izolați și inconfortabili cu ei înșiși, ceea ce duce la o pierdere a stimei de sine și, posibil, la alte probleme psihologice.

Din fericire, părinții pot juca un rol foarte important în creșterea respectului de sine al copilului. Când sunt mici, copiii au o relație intensă și foarte apropiată cu părinții lor și prețuiesc părerile acestora. Aceasta este o mare oportunitate pentru a construi fundația respectului de sine și a unei imagini bune despre sine.

Ce pot să fac ?

Buna îndrumare

Să-ți ajuti copilul să aibă o imagine bună despre sine nu se referă doar la a-l lăuda tot timpul. Este vorba în mod clar despre comunicarea și recompensarea lui atunci când a făcut bine. Cu toate acestea, lauda fără critici nu va ajuta copilul sa fie rezistent la lumea din afară și nici nu-l va ajuta să înțeleagă cum să se comporte corect.

Iată câteva sfaturi generale:

• Lăudați copilul – în legătură cu aspectul și comportamentul lui. Clarificați împreună cu copilul ceea ce apreciați la comportamentul lui și de ce l-ați lăudat.

• Subliniați ceea ce copilul face bine – acordați atenție părților pozitive, mai degrabă decât celor negative (ceea ce face greșit). Aceasta îl va ajuta să se concentreze asupra comportamentelor pozitive.

• Oferiți critici constructive copilui - întotdeauna explicați-i de ce nu vă place ceea ce face el. Va fi mult mai ușor pentru el să accepte și eventual să-și îmbunătățească în viitor comportamentul.

Oferiți-i copilului ocazia să vadă consecințele comportamentului lui - lăsați-l să experimenteze, în anumite limite, astfel încât să înteleagă și să aprecieze de ce e important să asculte.

Aceste sfaturi sunt valabile pentru toți copiii, inclusiv pentru cei cu deficit de creștere. Unii dintre ei se pot comporta mai copilărește decât vârsta lor, dacă sunt tratați în acest fel. Este foarte important să vă comportați cu copilul dupa vârsta pe care o are, nu dupa vârsta pe care pare să o aibă.

Transmiteți mesajul corect

Mulți părinți nu realizează că, neintenționat, transmit un mesaj negativ. Câteodată sunt bine intenționați, fiind protectori, dar pot face situația mai dificilă pe termen lung. Copiii protejați în mod exagerat se pot simți neajutorați și pot deveni anxioși și deprimați.

Încercați să vă încurajați copiii să fie activi, întreprinzători și curajoși. Acest lucru va fi benefic pentru dezvoltarea lor și îi va ajuta să-și crească încrederea de sine. 

Obiceiul de a face comparații

Ce înseamnă  să faceți comparații între copilul dumneavoastră și alți frați sau prieteni. Comparația făcută chiar într-un mod pozitiv : "poți chiar să te joci fotbal, precum sora ta", determină copilul să se simtă conștient de puterile sale reduse. Încercați în schimb să tratați copilul într-un mod individual cât mai mult posibil și evitați comparațiile.

Atitudinea corectă

Atitudinea dumneavoastră ca părinte este foarte importantă. Cu cât așteptați mai puțin de la copil, cu atât el va avea așteptari mai mici de la el însuși.

De exemplu, dacă nu sunteți foarte încrezator în viitorul lui( de exemplu în capacitatea lui de a-și găsi de lucru, sau de a avea rezultate bune la învățătura), el va avea de asemenea sentimentul că nu este capabil să facă prea mult. Deși s-ar putea să aveți rețineri, încercați să nu le exprimați în fața copilului și încurajați-l să aspire la ce e mai bun, făcând abstracție de deficitul de creștere.

Concentrați-vă pe aspectele pozitive

Deși respectul de sine este dependent de aspectul fizic, învățați copilul despre valoarea trasăturilor ‘interioare’ mai degrabă decât a celor ‘exterioare’. Explicați-i că trebuie să fie o persoana bună, inteligentă sau pricepută la ceva. Reamintiți-i că valoarea și prețuirea  vine dintr-o mulțime de alte lucruri, nu din felul în care arată.

Învățând copilul să ducă o viață ‘normală’ pe cât posibil și tratându-l în mod individual, îl veți ajuta sa fie încrezător, capabil să facă față provocărilor, indiferent ce ambiții va avea mai târziu în viață.

Rate this content

No votes yet

Feedback Form