Confruntarea cu simptomele fizice

Simptome cum ar fi durerea cronică, amețeala, durerile articulare și obezitatea sunt lucruri comune în rândul copiilor cu tulburări de creștere. Există diferite motive pentru care apar aceste probleme, iar cauza depinde de tipul de tulburare de creștere pe care copilul dumneavoastră o prezintă.

Poate fi destul de greu sa vă vedeți copilul suferind, dar sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a-l ajuta cu aceste simptome.

Luați aminte că acestea sunt doar niște sugestii care nu trebuie să înlocuiască sfaturile date de doctorul dumneavoastră. Întodeauna discutați despre o durere cronică sau alte simptome cu doctorul dumneavoastră.

Durerea cronică

Copilul dumneavoastră va avea nevoie de odihnă și mult aer liber. Durerea cronică este o problemă pentru organism și poate duce la complicații cum ar fi amețeală, insomnie și iritații.

Cum pot să-mi ajut copilul ?

Învățați copilul să se odihnească – durerea consumă multă energie și poate duce la amețeală: de aceea copilul dumneavoastră nu va avea prea multă energie pentru alte activități. Copilul trebuie să aibă destul timp să se odihnească în timpul școlii, astfel încât trebuie să-i organizați un ‘program de liniște’ pentru a compensa momentele în care are activități fizice intense programate unele după altele. Lucrați împreună cu copilul și hotarâți-vă ce tip de program i s-ar potrivi lui sau ei.

 • Copilul trebuie să ia medicamentele împotriva durerii prescrise de doctorul dumneavoastră la intervale egale.
 • Învățați copilul să fie flexibil – se prea poate să lipsească de la diferite activități din cauza durerii. Ajutați copilul să se folosească de acele ‘zile bune’ pentru activități amuzante, și să o ia mai ușor în zilele dureroase.
 • Lăsați copilul să-și exploreze limitele – copilul dumneavoastră trebuie să învețe ce poate să facă și când să se oprească. Este recomandat să vă lăsați copiii să își găsească singuri limitele.
 • Găsiți-i activități interesante – dacă atenția copilului este focusată pe alte lucruri, nu va mai fi concentrat la durere.
 • Trăiește sănătos – un corp sănătos va face față mai ușor durerii.

Cine mai poate ajuta?

Un fizioterapeut și un terapeut ocupațional pot să vă ajute copilul să facă față durerii. De exemplu, îl pot învăța cum să prevină durerile articulare prin antrenarea unor anumiți mușchi. Doctorul copilului poate să prescrie calmante. Întodeauna discutați cu doctorul dumneavoastră în cazul în care calmantele pe care le ia copilul nu ajută destul.

Oboseala cronică

Multe din recomandările pentru durerea cronică se aplică și oboselii cronice

Ca și durerea, oboseala poate să afecteze calitatea vieții. Ea poate să ducă chiar la lipsă de concentrare și depresie.

Cum pot să-mi ajut copilul ?

 • Lucrați împreună – identificați situații și activități care obosesc copilul – este o idee bună să țineți un jurnal cu ‘zile rele’ pentru a vedea ce poate cauza oboseala. Țineți minte atunci când planificați activități să adăugați mai multe pauze. Încercați să găsiți activități pe care copilul dumneavoastră le consideră amuzante și mai puțin obositoare.
 • Învățați copilul să se odihnească – să iei mai multe pauze scurte e mai bine decât să iei una lungă. Creați un spțtiu unde copilul să aibă ‘un moment de liniște’ dupa o zi grea. Găsiți activități pentru acel moment care să-l relaxeze.
 • Exersați – activitățile fizice vă pot da energie. Încurajați copilul să se joace în aer liber și să practice un sport.
 • Stabiliți un program – încercați să vă țineți de un program fix cu ore exacte de somn. Acestea vor ajuta copilul să se pregătească mental pentru ce va urma și totodată să se odihnească suficient.
 • Discutați – vorbiți cu copilul dumneavoastră despre sentimentele sale. Oboseala poate fi indusă și de stările mentale. Faptul că are o tulburare de creștere poate fi foarte obositor, iar copilul poate trece prin momente emoționale crâncene. Încercați să vorbiți cu el și încurajați-l să interacționeze cu alți copii cu aceeași problemă, pentru a înțelege prin ce trec.

Coping with the physical symptoms of a growth disorder

Cine mai poate ajuta?

Doctorul și psihologul pot ajuta în privința oboselii.

Probleme articulare

Este important să nu suprasolicităm articulațiile și să avem grijă ca acestea să rămână active. Încurajați copilul să facă multă mișcare (să practice un sport sau doar să se miște prin casă), aceasta va menține articulațiile suple și va ajuta la menținerea tonusului muscular, prevenind obezitatea.

Înotul este o activitate benefică pentru articulații deoarece acestea sunt susținute de apă și de flotabilitatea naturală a copilului. Copiii adoră să se stropească cu apă, alungând astfel stresul și petrecând clipe amuzante.

Cum pot să-mi ajut copilul ?

 • Postura corectă – va asigura funcționarea corectă a mușchilor și încheieturilor, astfel încât sunt șanse mici ca presiunea să apese pe încheieturile greșite, cauzând durere și distrugeri.
 • Exerciții – menținerea mobilității ajută la menținerea unor încheieturi suple și la creșterea masei musculare.
 • Evitați mișcările bruște – cum ar fi ridicarea rapidă de pe scaun sau alergarea  pe scări. Spuneți copilului dumneavoastră să se miște încet și să practice un sport cum ar fi înotul sau ciclismul.
 • Rămâi sănătos – menținerea unui corp sănătos la o greutate normală poate preveni degradarea articulațiilor (în special șolduri, genunchi și picioare).

Cine mai poate ajuta ?

Doctorul reumatolog: Reumatologul copilului dumneavoastră poate prescrie calmante și vă poate oferi sfatul unui expert în materie de dureri articulare.

Fizioterapeut: Fizioterapeutul va ajuta la menținerea articulațiilor suple și mobile.

Terapeutul ocupational: Poate să ajute copilul să capete independență în mișcări.

Obezitatea

Obezitatea creeaza o greutate în plus asupra articulațiilor, crescând riscul apariției unor noi probleme. Învățând copilul să mănânce cum trebuie și să facă exerciții zilnice, va fi suficient pentru a preveni obezitatea.

Cum pot să-mi ajut copilul ?

Țineți minte că prevenția este o soluție mai bună; la copii, slăbitul este destul de dificil.

Pentru cele mai multe tulburări de creștere există tabele de creștere speciale; folosiți-le pentru a monitoriza înălțimea și greutatea copilului. Dacă apare o creștere rapidă în greutate, discutați cu un doctor cât mai rapid posibil.

 • Oferiți-i mâncare sănătoasă – asigurați copilului o dieta variată în nutrienți. Evitați zahărul și grăsimile saturate. Încurajați copilul să mănânce multe fructe și legume. Vizitați pagina noastră despre sfaturi despre nutritie pentru mai multe informații.
 • Oferiți-i porții sănătoase – un copil are nevoie de energie pentru a se dezvolta. Fiți siguri că porțiile copilului sunt destul de mari pentru a le oferi destulă energie pentru activitățile de zi-cu-zi. Carbohidrații complecși oferă energie și au grăsimi scăzute. Porțiile care sunt prea mici o să-l lase pe copil înfometat și este mult mai probabil că acesta să mănânce o gustare nesănătoasă bogată în grasimi.
 • Implicați-l în pregătirea mâncării – lăsați-l să vă ‘ajute’ cu prepararea mâncării și vorbiți cu el despre ce pregătiți și de ce. Înțelegând de ce mâncarea preparată este gustoasă și sănătoasă, copilul dumneavoastră va face alegeri bune în ce privește alimentația.
 • Exerciții – încurajați copilul să facă sport și să se joace în aer liber. Activități precum plimbatul prin pădure sau alergatul prin parc cu prietenii sunt de asemenea benefice.
 • Dați un exemplu bun – mancați sănătos și faceti exerciții. Copilul dumneavoastră vă va urma exemplul.

Coping with the physical symptoms of a growth disorder

Cine mai poate ajuta ?

Pentru un sfat nutriționist personalizat, va rugăm să contactați un dietetician. El vă poate oferi atât sfaturi pentru o alimentație sănătoasă cât și motivație și diete în cazul în care copilul are nevoie să scadă în greutate.

Simptomele menționate mai sus pot avea un impact profund asupra vieții copilului și se pot interconecta, ducând la consecințe grave.

De exemplu, dacă copilul dumneavoastră este grăsuț, el va suferi de dureri articulare, mișcarea va deveni mai greoaie, nemaiavând șanse să facă un sport. În plus, copilul poate să-și dea seama că arată diferit și că s-ar putea să fie tratat diferit. Ca urmare, el se va retrage în sine și își va pierde prietenii. El poate avea tot felul de gânduri, să se simtă singur și neînțeles. Sprijinindu-l în ceea ce privește condiția lui fizică, ne putem asigura că atât fizicul cât și psihicul vor fi cât se poate de sănătoase și vom evita alte complicații.

Rate this content

No votes yet

Feedback Form