Diagnostic

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la creșterea copilului dumneavoastră v-ați putea întreba când sau dacă copilul dumneavoastră ar trebui să fie văzut de un specialist pentru teste suplimentare și care ar fi acestea.

Când va fi trimis copilul la un specialist?

Medicul dumneavoastră se va uita mai întâi la înălțimea actuală a copilului dumneavoastră și, de asemenea la înălțimea și  greutatea de la naștere, precum și la istoricul familial, pentru a evalua situația. (Aflați mai multe despre pregătirea pentru o vizită la medicul dumneavoastră). Dacă nu există alte simptome care ar putea sugera o tulburare de creștereatunci medicul dumneavoastră poate doar monitoriza copilul pe parcursul mai multor luni, pentru a vedea cum progresează.

Dacă după acest timp medicul dumneavoastră consideră că ar putea există o problemă cu creșterea copilului, va face trimitere la un specialist pentru mai multe teste.

Amintiți-vă, medicii sunt oameni ocupați si nimeni nu cunoaște copilul la fel de bine ca și dumneavoastră, astfel încât, uneori este foarte important să fiți insistent, dacă credeți că ar putea fi o problemă care nu a fost pe deplin diagnosticată.

Conținuați să măsurați regulat înălțimea  copilului și să vorbiți cu medicul dumneavoastră; dacă încă mai sunteți îngrijorat, cereți-i să vă trimită la un specialist.

Pentru a vă ajuta, mai jos aveți o listă foarte generală de indicații pentru trimitere la un specialist. Vă rugăm să rețineți că aceasta este doar o listă orientativă.

Vârsta copilului Indicații pentru trimitere la specialist
0 – 3 ani
  • Copiii cu statură mică (în general sub linia de 0.1%) la naștere.
  • Copiii cu o înălțime foarte mică (sub linia de 2% pe graficul de creștere) ar trebui monitorizați. Măsurarea înălțimii ar trebui repetată între primele 6 luni și 1 an. Dacă măsurătorile  sunt sub linia de 2% pe graficul de creștere, iar greutatea la naștere a fost 2,500 de grame sau mai mult, copilul trebuie trimis la specialist.
  • Copiii cu caracteristici fizice sau simptome care ar indica tulburări de creștere primare sau secundare.
3-10 ani
  • Copiii cu o înălțime foarte mică (sub linia de 2% pe graficul de creștere).
  • Copiii cu o înălțime mică sub linia de 3% pe graficul de creștere care prezintă și următoarele simptome :
  • Copilul este mic pentru vârsta gestațională(SGA), iar înălțimea este sub linia de 3% pe graficul de creștere pentru vârsta gestațională.
  • Înălțimea curentă este sub linia de 3% pe graficul de creștere.
  • A doua măsurătoare (între 6 luni până la 1an dupa prima) cade pe următoarea linie pe graficul de creștere.
  • Copiii cu caracteristici sau simptome fizice care ar indica tulburări de creștere primare sau secundare.
Peste 10 ani

De la 10 ani apare posibilitate de intrare în pubertate care poate cauza multe schimbări în ritmul de creștere. În acest stadiu, curba creșterii poate începe să se ‘îndoaie’  un pic și nu este nevoie să ne panicăm. În această perioadă există foarte multe diferențe de înălțime între copii.

În acest moment nu există un ghid terapeuțic pentru acest grup de vârstă.

Pubertate Dacă copilul dumneavoastră are o pubertate precoce sau foarte târzie poate fi menționat.

Fiecare caz este diferit, iar doctorul copilului dumneavoastră va decide pe baza cazului copilului când sau dacă este nevoie de o trimitere la specialist. Vorbiți întodeauna cu doctorul dumneavoastră dacă nu sunteți siguri de ce se întâmplă.

Rate this content

Average: 5 (1 vote)

Feedback Form