Despre dezechilibrele de creștere

Există aproximativ două sute de probleme diferite care pot provoca tulburări de creștere, fiecare având diferite cauze, simptome și tratamente.

Pentru simplificare, aceste probleme pot fi grupate în trei tipuri principale, în funcție de cauză:

Acestea sunt:

 •  Problemele cu procesul de creștere, de asemenea, cunoscute sub denumirea de tulburări de creștere primare.
 •  Problemele cauzate de factori externi, cum ar fi malnutriție sau boli cronice, cunoscute sub denumirea de tulburări de creștere secundare.
 •  Cauze necunoscute - atunci când nu este posibil să se identifice cauza tulburării de creștere, sunt cunoscute sub denumirea de tulburări de creștere idiopatice.

Retineți, acest site nu este conceput ca un substitut al consultației medicale! Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru mai multe informații.

Probleme cu procesul de creștere (tulburări de creștere primară)

Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de tulburări de creștere.

În majoritatea cazurilor, această problema de sănătate există încă de la naștere, deși nu poate fi observată decât  mai târziu. Aceste tipuri de tulburări de creștere sunt cauzate de defecte ale genelor implicate în creștere. Nu este posibil să modificăm sau să schimbam genele, prin urmare cauza afecțiunii nu poate fi tratată.

Acest tip de defect de creștere poate fi moștenit (ceea ce înseamnă că se transmite de la mamă la copil), sau poate apărea fără nici un motiv aparent.

Exemplele includ: sindromul Turner, sindrom Silver-Russell, sindromul Noonan și sindromul Prader-Willi.

Pentru a afla mai multe despre modul în care are loc creșterea, accesați secțiunea Despre creștere.

Probleme de creștere cauzate de factori externi (tulburări de creștere secundare)

Copiii cu acest tip de afecțiune au, în general, o altă problemă de sănătate care cauzează un defect de creștere.

Acestea ar putea fi cauzate de:

 •  boală cronică
 •  medicație
 •  tulburări hormonale
 •  nutriție defectuoasă
 •  tulburare a activității unui organ

În aceste cazuri, o înălțime mică nu este principala problemă, putând exista și alte simptome (care nu sunt legate de creștere). În general, acest tip de deficit de creștere este tratabil.

Exemple de tulburări de creștere secundare: deficit de hormon de creștere, boli tiroidiene, boala celiacă și boala Crohn.

În aceste situații, tratarea cauzei va rezolva de cele mai multe ori deficitul de creștere.

Cauză necunoscută (idiopatică)

Uneori, cauza tulburării de creștere nu poate fi găsită. La  acești copii, nu pare să existe un defect genetic sau de altă natură, care să determine ritmul inadecvat de creștere. Copilul poate să se fi născut cu o înălțime normală la naștere, să mănânce sănătos  dar din anumite motive nu crește la fel de bine cum ar trebui. În astfel de cazuri medicul poate diagnostica copilul cu așa zisa "statură mică idiopatică". Aceasta înseamnă pur și simplu o stare de creștere mică, fără nici o cauză cunoscută.

Consecințele tulburării de creștere

Deși o înălțime mică este unul dintre simptomele cele mai evidente ale unui deficit de creștere, există o serie de alte semne și simptome care pot afecta copilul:

 •  Simptome fizice - deoarece există mai multe tipuri de tulburări de creștere, simptomele variază considerabil dar, în general, constau din durere sau oboseală. Unii copii pot avea probleme cu articulațiile sau cu creșterea în greutate.
 •  Dezvoltarea fizică - în anumite condiții, tulburările de creștere pot duce la tulburări în  dezvoltarea altor țesuturi și organe (de exemplu plămânii).
 •  Probleme practice - pot exista dificultăți în găsirea hainelor sau pantofilor potriviți. Îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi statul în bancă la școală sau mersul la toaletă poate fi dificilă pentru copiii cu deficit de creștere.
 •  Problemele emoționale - agresiunea verbală la școală sau comentariile jignitoare făcute de străini, pot fi foarte supărătoare. Copilul cu deficit de creștere suferă în general de lipsa încrederii in sine, are sentimente de furie și frustrare.

Fiecare copil va avea de înfruntat diferite provocări, în funcție de starea lor. Pentru a înțelege cum să-l sprijiniți mai bine  și pentru sfaturi practice în ce privește activitățile zilnice, vizitați secțiunea Cum sa-ti ajuti copilul.

Rate this content

Average: 5 (5 votes)

Feedback Form